Мери Уолъс Уоли“ Фънк най-накрая ще осъществи мечтата си да полети

...
Мери Уолъс Уоли“ Фънк най-накрая ще осъществи мечтата си да полети
Коментари Харесай

82-годишна американка ще лети в космоса с Ню Шепърд


Мери Уолъс „ Уоли “ Фънк най-накрая ще реализира фантазията си да полети в космоса.
(снимка: Blue Origin)

Космическата компания Blue Origin разгласи, че 82-годишната Мери Уолъс „ Уоли “ Фънк ще заеме четвъртото място в първия пътнически полет на Ню Шепърд на 20 юли 2021 година Участничка в програмата „ Жена в космоса “ от 60-те години, тя ще бъде най-възрастният човек, излязъл в космоса.

Изборът на Уоли добавя листата с пасажери за. Останалите трима включват създателя на Blue Origin Джеф Безос, брат му Марк и към момента неназованият победител в търга за първото платено пътническо място в галактическа екскурзия. Търгът за това място донесе зашеметяващите 28 милиона щатски $ на компанията.

Авиатор, състезател и първенец стрелец, Уоли е една от групата „ Меркурий 13 “ – име, измислено от холивудския продуцент Джеймс Крос през 1995 година, с цел да опише 13-те дами, които са минали тестванията, употребявани за подготовка на астронавтите на „ Меркурий 7 “, определени през 1959 година
още по тематиката
Тъй като по това време НАСА е затрупана с претенденти, започвайки да набира астронавти, президентът Айзенхауер взема решение да ограничи набора от претенденти до военни водачи с инженерна степен. Това освен значи, че претендентите имат сравнима подготовка, само че и подсигурява, че всички са опитни водачи, привикнали с военна дисциплинираност.

За страдание това на практика дисквалифицира всички евентуални дами претенденти, защото по това време няма дами водачи, отбелязва.

Любопитен да види по какъв начин дамите ще реагират на галактическите полети, Уилям Рандолф Ловелас II, който е някогашен полетен хирург, а по-късно и ръководител на Специалния съвещателен комитет на НАСА по науката за живота, благодарение на военачалник Дон Фликингър, кани 25 дами да се подложат на същия набор от физически и психически проби, които Ловелас е създал за НАСА.

Програмата получава напълно малко гласност. За разлика от астронавтите от „ Меркурий 7 “, дамите са тествани самостоятелно и в никакъв случай не са се срещали като група. До края на програмата 13 дами минават проби от фаза I.

Уоли е най-младата от тях и реализира най-високите оценки. Родена през 1939 година, тя е първата жена-инструктор по хвърчене в американска военна база.

Въпреки че към момента не е полетяла в космоса, Уоли се пробва няколко пъти да излезе в орбита. Тя кандидатства три пъти за програмата на, само че ѝ липсва инженерна степен и подготовка за водач.

В последна сметка дамата е трайно отхвърлена като евентуален водач на совалката поради възрастта си. Сега тя най-сетне ще реализира фантазията си да полети в космоса.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР